Bräckeminnen

 vapen.jpg

 

Välkommen Förord & Regler Nyheter 18-01-24 Musikhälja 2018 Gästbok Inlägg Bräcke mästerskapet Islossning Biografen Längre Artiklar Kändisar Sponsorer Privata bidragare Länkar BSK 100 år Karta

 

 

 

 

 

Syster Stinas Bräckeminnen

 

Skriven av:                Stina Dahlqvist

 


 

Stina Dahlqvist (”syster Stina”), nu 83 år, berättar:

 

 

 

1963… Advent… då samlades representanter från kommunen, kyrkan, Röda Korset, matvaruaffärerna och trädgårdsmästarna hos Lindströms för att planera för utdelning av blommor till 80-åringar samt julpaket med lämplig julmat m m gott till ensamma, gamla, boende i byar omkring Bräcke. Som distriktssköterskor ville vi också frivilligt hjälpa till på tider, som passade oss. Asta (Evertsson) och jag besökte bl a en gammal man i Hemsjö. En bonde selade sin häst med bjällror på, stoppade om oss i släden med varma fällar. Våra flickor, båda 5 år, fick följa med på turen i skogen, där han bodde i sin stuga; upplyst av fotogenlampa. Vi bjöd på kaffe och bröd och ett paket till jul. –”Ja, här lever jag lyckligt ogift” sa farbror Schärström.

 

På bilden bjuder Asta och jag honom på kaffe med dopp.

 

 

1966… URK, Ungdomens Röda Kors fanns på den tiden i Bräcke. Dessa ungdomar gladde många med sitt frivilliga arbete. Där fanns bl a Ove, Lars-Bertil och Hasse som besökte Ragnar Andersson, blind sedan de första levnadsåren, i hans stuga i Stensmyran, Bräcke. Artur och Ada (broder och svägerska) bodde där bredvid i sitt hem. Tack vare dem, med omsorg och hjälp, kunde han bo där. Dessa tre pojkar kom varje lördag till Ragnar, spelade schack, ett stort nöje för Ragnar som oftast vann partierna. Ett annat nöje var promenader och cykelturer på tandem med honom.  Pojkarna läste för gamla på Gimsätra också. De målade även huset åt Emma Stål, hjälpte till med snöskottning o s v

 

Under hela 1966 var det en aktion, ett jubileum, som Röda Korset hade. ”Bryt isoleringen” hette aktionen. Till julen det året samlade Bräcke URK tillsammans med syster Asta ihop julklappar som skickades till sjuka och handikappade barn i Nigeria. 7 600 gåvopaket från Röda Kors-ungdom i Sverige och 16 ton hjälpsändningar från katastrofförråd gick också ut. Tillbaka kom tackkort och foton som visade uppackningen av alla gåvorna!

 

1983

 


 

Marianne Lindstein, distriktsbarnmorska i Bräcke avtackas. Vi inom Bräcke och Gällö BVC samlades i Grimnäs hembygdsgård för att ha lite fest för henne. Vi hade samarbetat med henne inom mödra- och barnhälsovården och här är det dags för pensioneringen.

 Manne Evertsson ställde upp med sin veteranbil för resan.(När vi gjorde hembesök i byarna samordnade vi så att barnmorskans sista besök hos mamman och distriktsköterskans första besök hos familjen skedde samtidigt. Landstinget betalade ju! Inga onödiga resor, inte!)

 

Stina

 

pafabsmall.jpg

logganordinsmall.jpg

staellningsbyggarna2-2.jpg

bracke-kommunsmall.jpg

a-laget-small.jpg

Sojnosmall.jpg

donatus.jpg

halogosmall.jpg

hemstaedsmall.jpg

loggatradgard.jpg

ica-braeckesmall.jpg

mittradiosmall.jpg

nystlogosmall.jpg

bsk100-2.png

  facebook.jpg

Sponsorsidan